Hoe omgaan met ongepast seksueel gedrag?
Heel wat coachingsessies vinden tegenwoordig online plaats. Een nuttig alternatief voor live sessies! Maar voor een enkeling lijkt het een grens weg te nemen.
Jaarlijks tellen onze sites zo’n 1,7 miljoen unieke bezoekers. We ontvingen hierop vanuit al onze hulpverleners slechts 6 maal melding van ongepast gedrag op 4 jaar. Een kleine fractie van het totaal dus. Toch willen we jou zo goed mogelijk informeren: om nare situaties te vermijden, of om ze zo goed mogelijk af te handelen.
Krijg je te maken met ongepast seksueel gedrag tijdens online coachingsessies? Dan kunnen deze tips je helpen om hiermee correct om te gaan en dit te helpen aanpakken.
Tip 1: Vermijd anonieme afspraken
Neem geen video call aan als het niet ingepland staat op je agenda.
Maakt een nieuwe cliënt een afspraak voor een online sessie? Zorg dan dat je concrete persoonsinformatie hebt, zoals een telefoonnummer of een emailadres. Een skype-adres blijft anoniem en is dus niet voldoende. Valse gegevens blijven natuurlijk mogelijk, maar het verhoogt alvast de drempel. Vraag eventueel om een foto van de voorzijde van de identiteitskaart door te sturen.
Tip 2: Laat vooraf betalen
Indien dit juist voelt voor je, kan je vragen om vooraf digitaal te betalen. En leg ook uit dat dit bij online-sessies vaak vergeten wordt. Zo bescherm je je niet alleen tegen ongepast gedrag, maar ook tegen wanbetalers.
Extra tip: er bestaan handige methoden om zowel in de praktijkkamer als bij sessies op afstand digitaal te laten betalen én direct te zien of je cliënt daadwerkelijk betaald heeft. Hoe je dat doet lees je in onze blog: Digitale betalingen ontvangen.
Tip 3: Neem een screenshot
Neem standaard bij het begin van een onlinesessie met een nieuwe coach een screenshot. Vertel ook aan je cliënt dat je dit doet, voor administratieve of veiligheidsredenen. Zo heb je, indien nodig, al waardevolle info. Verloopt alles zonder problemen, dan kan je het screenshot nadien verwijderen. Als iemand ongepast gedrag toont, zal je wellicht even schrikken en denk je er niet aan om nog een screenshot te nemen en is het ook vaak te laat.
Tip 4: Blijf professioneel
Stelt iemand tijdens jouw online sessie toch ongepast seksueel gedrag? Blijf dan professioneel. Het is duidelijk dat deze persoon hulp nodig heeft. De problematiek is lastig, maar niet op jou gericht. De benadering heeft niets met jou persoonlijk te maken. Sla dus niet in paniek, neem een screenshot als bewijs en blok dit gedrag dan meteen af door duidelijk aan te geven dat dit niet oké is.
Spreek die persoon gerust aan op zijn gedrag en ga hierover in interactie. Bijvoorbeeld:
- Ik zie wat je doet. Dit is niet ok.
- Wat je daar doet is strafbaar.
- Je kan hier best hulp voor zoeken.
Indien het juist voelt voor je, kan je met vooraf omlijnde afspraken, met dit thema aan de slag gaan binnen de therapie.
Tip 5: Meld het ons snel!
Stuur ons meteen een mail met alle info de je hebt (zie tip 6). Hoe sneller en hoe meer info we ontvangen, hoe beter wij kunnen meewerken om deze persoon te doen stoppen.
Tip 6: Neem verdere stappen
Dit grensoverschrijdende gedrag kan je best ook melden bij de politie. Op deze manier help je te voorkomen dat deze persoon steeds opnieuw grenzen overschrijdt bij andere personen. Je kan zeker ook al tijdens de online sessie aan die persoon laten weten dat je hierover een aanklacht zal doen bij de politie voor zedenfeiten en dat ook Vind-een-Coach.nl zal helpen de echte identiteit te achterhalen.
Hiervoor heb je voldoende informatie nodig. Neem dus screenshots, zowel van het gezicht van de persoon als van de handeling. Bewaar contactgegevens, eventueel een skypenaam of ID en maak een beschrijving op. Enkele belangrijke zaken die kunnen helpen zijn:
- De fysieke kenmerken:
- de kleur van de ogen, haartooi, baardgroei, vorm van het gezicht,…
- draagt de persoon een bril
- wat merkte je op aan de lichaamsbouw etc.
- De verbale kenmerken:
- merkbare accenten
- specifieke tongval etc.
- Omgevingselementen:
- waar bevindt de persoon zich?
- wat kan je herkennen in de achtergrond?
- welke kleur heeft bv. de muur, is er een schilderij aanwezig etc.
- Details uit het gesprek:
- Wat was de hulpvraag?
- Wat vertelde de persoon over zichzelf?
De politie maakt een proces-verbaal op, dat aan de gerechtelijke politie wordt doorgegeven. Details zijn daarbij uiterst belangrijk, want die zorgen voor de verbindende elementen.
Heb je zelf al ongepast gedrag ervaren tijdens een online coachingsessie? Of zit je met vragen? Laat het ons zeker weten!